Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Lage overdrachtsbelasting voor kluspand

Geplaatst op: 02-12-2019, 15:22:12

Een opsteker voor vastgoedontwikkelaars en woningkopers. Wie een zogenoemde kluskavel koopt, hoeft daar van de Hoge Raad slechts 2% overdrachtsbelasting over te betalen. De Belastingdienst wilde juist een overdrachtstaks van 6% in rekening brengen.

De rechtszaak draait om een voormalig kantoorgebouw van de gemeente Den Haag dat helemaal was gestript en werd verkocht om er appartementen in te vestigen. Volgens de fiscus gaat het bij de transformatie van dit soort panden om een gebouw waar 6% overdrachtsbelasting over betaald moet worden. Maar volgens de Hoge Raad moet in dit geval het 2%-tarief voor woningen gehanteerd worden. De hoogste rechter bevestigt daarmee eerdere vonnissen van de rechtbank en het gerechtshof.

Tegenvaller voor fiscus

Volgens vastgoedspecialist Remco van der Zwan van belastingadvieskantoor EY is het arrest van de Hoge Raad een tegenvaller voor de Belastingdienst. „De verlaging van de overdrachtsbelasting naar 2% was bedoeld om de verkoop van woningen te stimuleren. De Hoge Raad concludeert nu dat het omslagpunt naar woning eerder ligt”, aldus Van der Zwan.

Bron: bijdrage van 2 december 2019 van Bernard Vogelsang op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina